maanantai 15. kesäkuuta 2020

Nuorten Kesäkatsaus

Aken ravitalli

Purin hampaita yhteen kun painoin kuljetusauton ramppia kiinni Oljon takapuolen takana. Se oli mennyt kiltisti kyytiin Bonnien viereen, mutta silti kaikki ärsytti. Olin odottanut ihan liian paljon taas. Olin kuvitellut ihan liian suuria paitsi itsestäni, myös Oljosta. Kahdestoista sija tasoitusajossa. Perkele. Ei edes bensarahoja palkinnoksi. Iskin typerien lainakärryjeni aisat kuljetuskopin vastanostettua takaseinää vasten niin että paukahti.

"Noh! Soo!" vaunun toisella takakulmalla häärivältä Gunnarilta pääsi silloin.
"Anteeksi", vastasin automaattisesti, mutta samalla itsekseni irvistäen.
"Sun pitää oppia häviämään", Gunnar sanoi leppoisasti. "Se oli sen ensimmäinen lähtö. Hyväksytty suoritus on siinä vaiheessa jo hyvä saavutus."
"Helppo sun on siinä myhäillä", vastasin hänelle rauhallisesti, vaikka teki mieli tiuskaista. "Sähän sanoit, että sä tunnet voittajan."

Teki mieli lisätä, että mene nyt vaikka onnittelemaan sitä siitä. Tai pussailemaan sitä hevosta: ilmeisesti sekin oli Gunnarin. Ei paljoa siis naamariani naurattanut, kun Gunnar oli aiemmin sanonut hyväntahtoisena kuin joulupukki, että Bonniehan oli sijoittunut vasta Oljon jälkeen, kun kerran voittajallakin oli ajeltu Wäckelinin väreissä.

Nenääni ja koko naamaani hieroen kiersin autolle mitään sanomatta ja kaappasin porkkanapussin takapenkiltä. Kun kiskaisin trailerin etuoven auki, hämmentynyt Oljo tuoijotti minua silmät yhtä pyöreinä kuin minun silmäni olivat vihaiset. Hieroin kuitenkin sen turpaa hetken toisiamme tuijotettuamme ja se tuntui auttavan meitä molempia.

Tuikkasin sekä Oljon että Bonnien suupieleen porkkanat ja nojauduin sitten lokasuojan päälle puolittain istumaan ja ihan kokonaan huokailemaan. Vitsin Oljo. Vitsin typerä Kesäkatsaus. Vitsin häviö. Kaikki oli helteen syytä, ja pitkän ajomatkan syytä, ja Markuksen typerien kahvitaukojen syytä, ja... ...kaikki taisi olla minun syytäni, kun olin polleasti ilmoittanut  Oljon lähtöön opettelematta edes ensin, mikä olisi juuri sille sopiva tapa juosta ja ohjastaa.

"Voi kuule Oljo. Sun olisi kannattanut kyllä olla joku kalliimpi ja parempi ravihevonen. Joku kunnon mies olisi susta tehnyt voittajan. Nyt ne sanoi susta jo myydessäkin, ettei susta ole kuin makkaraksi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti